ÅRETS NOMINERADE

Ett stort grattis till alla som har blivit nominerade för sina insatser under idrottsåret 2019.
Vi hyllar er under en fantastisk galakväll den 27 februari på Flygeln.

ÅRETS GENOMBROTT

Priset presenteras av Norrköpings kommun

Tuvalisa Rosenquist

TJALVE

En suverän sjukamp, karriärens bästa, säkrade ett imponerande NM-brons i tuff konkurrens i Uppsala. Hon nådde 5467 poäng, vilket är ett prydligt östgötarekord och över kval-gränsen till ungdoms-OS. Tjalvetjejen har ständigt slagit nya personliga rekord, tog blågula poäng i Finnkampen och är ett framtidslöfte i svensk friidrott.

William Svensson

Kaskad

Var han än åkt, var han än tävlat och vilka han än mött har William Svensson knockat både käglor och motståndare under ett sagolikt år, som bjudit på rena rama medaljregnet i SM, NM och EM. Ett imponerande år, som också tog honom över Atlanten i ett häftigt och framgångsrikt möte med USA-touren.

My Cato

IFK Norrköping / Kvarnsveden

Den lovande mittfältaren kan se tillbaka på ett sällsynt händelse-rikt år med ett SM-guld för Östergötland, debut i F 19-landslaget och toppstrid i IFK Norrköping, där hon blev utsedd till årets mittfältare. Hennes såväl defensiva som offensiva kvalitéer har skapat stor uppmärksamhet och locktoner från flera klubbar. Kvarnsveden och Elitettan nästa.

ÅRETS FÖRENING

Priset presenteras av ED-gruppen

Norrköping Roller Derby

”Tillsammans är vi starka. Tillsammans kan vi göra allt.” Norrköping Roller Derby har på kort tid i Idrottsstaden tagit ny mark med sitt starka engagemang. Klubben är framgångsrik
på arenorna och driver ett stort och viktigt värdegrundsarbete med fokus på antirasism, inkludering och människans lika
värde. Arbetet är en röd tråd genom hela föreningen.

 Norrköping Tillsammans

Den lyckade Nattfotbollen blev startskottet för eldsjälarna i Assyriska och Sylvia, som startade Norrköping Tillsammans för barn och ungdomar runt om i staden. I dag driver de Bollis Läs & Räkna, Bollis Lek & Spel och Tryggare Skolgång, där var och ett är grunden i det viktiga arbetet. Verksamheten växer ständigt på flera håll.

 Östra Ryds IF

Sommaren 2014 bjöd Östra Ryd, tillsammans med flyktingboenden i Söderköping, in ensamkommande till sin förening. Klubbens integrationsprojekt har växt med åren, där mötet mellan och blandningen olika kulturer skapat en framtidstro för många unga. Med fotbollen som grund har Östra Ryd byggt broar och är idag en levande landsbygdsförening i ständig utveckling.

ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE

Priset presenteras av Söderbergs Personbilar

MELINA ANDERSSON

Bråvikens Kanotklubb

Ett imponerande medaljregn under SM-veckan i Nyköping, brons vid U 23-EM och VM-start i Ungern. Melina, som är ett av kanotsportens verkligt stora löften, kan se tillbaka på karriärens bästa år, där en biljett till sommar-OS i Tokyo fortfarande finns inom räckhåll. En målmedveten och klok satsning under många år ger resultat i dag.

REGAN MAGARITY

Villeneuve, Frankrike

Norrköpingstjejen vann, som 15-åring, SM-guld med Telge innan karriären tog henne till college i USA, där hon avslutade i imponerande stil och draftades av Connecticut Sun i proffsligan WNBA. Regan fick en chans i svenska landslaget, där hon gjorde stor succé och bidrog starkt till de blågula framgångarna. I dag är hon ett hyllat proffs i franska Villeneuve.

Frida Högberg

KFUM Norrköping

Ingen i världen springer snabbare, kastar bättre och hittar vägarna genom banan än Norrköpingstjejen… Det är guldgaranti varje gång Frida ställer sig på startlinjen i frisbeens discathon. Vid sommarens VM i Richmond, USA, säkrade hon en suverän trippel med sitt tredje (!) raka VM-guld (2015, 2017 och 2019). Hon är, helt enkelt, suverän.

ÅRETS MANLIGE IDROTTARE

JOAKIM LINDBERG

Finspångs Kanotklubb

Maratonexperten har under flera år dominerat på svenska vatten, men 2019 tog han det stora klivet upp i den abso-luta världstoppen. Med tre SM-guld och fyra SM-silver i bagaget kom det sensationella internationella genombrottet på 5000 meter, där Joakim Lindberg avslutade året som världsetta.

Isak Pettersson

IFK Norrköping

Han har under sin tid i den blå stjärnans tjänst blivit en av allsvenskans absoluta bästa målvakter, där han under 2019 visade upp en sällsynt stabil säsong med en hög lägstanivå och några riktigt grymma toppar med räddningar i världsklass. 16 allsvenska ”nollor” ger en tydlig vink om hans kvalitéer.

Viktor Melin

Åby Ridklubb

När Viktor Melin red ut, sist i finalfältet med sin Atina, vid SM i Södertälje vilade pressen tung på Åbyryttaren. En felfri ritt skulle fixa det första SM-guldet – och som ekipaget levererade över hindren. Med en kyla och klass av högsta kvalité vann de den dramatiska upplösningen med guldkant.

ÅRETS PRESTATION

Priset presenteras av Städarna

ANNA LUNDQUIST

Dolphins

När sommaren kom packade hon, tillsammans med kompisen Elsa Landberg, med sig skor, kläder och utrustning och drog till Nigerias huvudstad Abuja för ett sommarläger för tjejer och killar, som inte haft samma chans att satsa på basketen. Över 300 barn och unga mötte upp de svenska stjärnorna. Det var bara början på deras projekt Bounce Together.

Göran Andersson

BK berget

Flera gånger i veckan, i ur och skur, åker han runt om i Norrköping och tränar boxning med äldre på flera av stadens äldreboenden. Det blev 100-tals träningspass med runt 100 olika kämpar, där den äldste är 96 år, under ett intensivt 2019. Hans glada humör och engagerande stil skapar stor glädje var han än dyker upp med sin träningsväska.

marcus johansson

BK Borgia

Tränare, ordförande och spelare… Mr Borgia slutar aldrig kämpa och leva för sin sport i den eviga kampen mot väder, vind och konkurrens. Han lyckas skapa ett intresse och vågar också leda föreningen mot framtiden med en tydlig vision – från populära skridskokul till ett A-lag med egna produkter tack vare en bubblande ungdomsverksamhet.

ÅRETS UNGA IDROTTSLEDARE

Priset presenteras av Hyresbostäder & Östergötlands Idrottsförbund

Lucas Botheim

Dolphins

Trots sin ringa ålder, 14 år, har Lucas som domare för både yngre och äldre gjort strålande stabila insatser.  Lucas är en säker matchledare som signalerar rättvisa, respekt och trygghet för lagen.  Han har ett engagemang och driv att ständigt lära sig mer och bli en bättre fotbollsdomare som gör honom till en förebild för många.

 

Jaafer Obed Albaaj 

Norrköping Futsal

Med fokus på Fair Play och disciplin och med ett brinnande engagemang har Jafeer varit drivande i att arrangera en fotbollscup och att starta flera ungdomslag.

Han har tillsammans med andra ungdomar lyckats starta en stor verksamhet, där främst ungdomar från Klockaretorpet utgör stommen. De har lyckats ge en identitet åt ett utsatt område, och inte minst genom NFK Klocket Tigers skapat en ljusare framtid för många unga i området.

 

Ella Schöllin

Tjalve IF Norrköping friidrott

Med ett välplanerat träningsinnehåll och en tydlighet i rösten omfamnar Ella sina träningsgrupper och blir en förebild för många barn och ungdomar i Tjalve Friidrott. Ella är en naturlig ledare som med ett leende på läpparna både ger och får respekt. Hon finns där för sina aktiva och gör skillnad!

 

ÅRETS ELDSJÄL

Priset presenteras av Slättö

Sven-Åke “Carla” Carlström

Waldemarsviks IF

Få, om ens någon, är så starkt förknippad med en förening som ”Carla” är med Waldemarsviks IF. ”Mr WIF” har under sina imponerande 66 år i klubben haft alla möjliga uppdrag, där han än idag följer sitt hjärtas förening med största intresse. Vid föreningens 100-årsjubileum 2019 hyllades han med sin egen ”Carlaplan” vid vackra Grännäs IP.

 

Anna-Lena Swartz

RK Trojan

Med en sällsynt passion, engagemang och skicklighet har hon genom åren tagit plats och vågat bryta ny mark i rugbyns manliga miljö, där hon är unik i Sverige i sin roll som coach för Trojans division I-suveräner under 2019 och ideellt elitansvarig för sex olika landslag i Rugbyförbundet. Hon har en energi utöver det vanliga för sin sport.

 

Peter Lejbro

Finpångs Handbollsklubb

När dottern Ida började spela handboll följde han med och tittade och blev kvar. 20 år senare är han först och sist på plats, ställer upp för alla och lägger ner sin själ för föreningen, där han är allt och lite till från ordförande, cupgeneral, knatteledare drivande av bygget av klubbens beachhandbollsplan och kallas, inte minst, för extrapappa.